Monday, January 18, 2016

Tonton Sea Animal Beraksi di Sea World!

Masih ag bercerita mengenai Trip OZ aritu, but kali nie meh bercerita mengenai Sea World, Gold Coast. Ok lokasinya kalo drive kereta dari Surfer Paradise about 20 minit yer n jika dari Brisband 45 minit sahaja. Jalan nak ke Sea World ni memang mudah, banyak signage n kalo ada GPS lagik mudah. Confirm x sesat.

Harga tix masuk kalo kira per entry ialah AUD 79.99 tapi jangan risau sebab ada Combo Tix dimana 3 themepark entry normal price is AUD 99.99 tapi like mine aritu pergi diluar peak season, dapat discount 50% which is baru harga AUD 49.99. Untungkan? So ikut nasib n always check for promo-promo dari web myfun atau themepark.

Kat sini untuk exchange online tix ngan kad. Derang akan request amik gambo untuk print atas card tu n card valid selama 28 days!
Combo tix tue cover utk Sea World, Movie World n Wet World. Make sure kita print tix yang kita beli online tu, then sampai salah satu kaunter themepark antara 3 tu serahkan n depa akan convert tix to 1 card untuk entry to those 3 themepark

Hoyeahhhhh dah ada card bley la kuwa masuk kuwa masuk bergambo nya pasal. Harusla bergambo depan pintu gerbang gitew kan. Baru sah sampai Sea World! Pasni entah biler nak sampai ag kan?

Maps Sea World - Luas letih berjalan huhu...

Ok kalo tengok dari map agak besar jugak Sea World ni. Ok 1st thing to do is masuk jer amik pamplete tengok map n tengok waktu showtime. Ok target nak p tgok showtime n locationnya n x de laaaa nanti kita kena kesana kemari mengejar show. So plan brilliantly k? Bagi I, kat sini showtime harusssss la not to be missed n waktu antara show tu boleh laaa tengok n melawat sea animal.

Ok waktu pengoperasiannya adalah 930 am - 530 pm. Rides dibuka 10 am till 5 pm ajer. So time so limited. Peruntukanlah 1 whole day disini. Kawasan agak luas n semput jugak laaa. Ada lebey kurang 6 show nak kena kejar n 3 feeding session (kalo berminat).

Dora n Friend Show - Layannnnn... 
Dora n Friend Show  - kekanak suka laaa tengok show Dora the Explorer nie kan? 
Ada gak show Ninja Turtle and Spongebob 3D. So yang bawak kekanak pasti depa happy to be here!

Fish Detective Show - Layan je la kan Sea Lion ni beraksi ala-ala detective conan. ahak!
Dolphin Show - Haaaa nie cam biasa , dolphine n penjaga beraksi berenang-renang. 
Dolphin Show - Ehhh Ehhh beburung nie interframe plak dalam dolphin show
Jet Stunt Extreme Show - Ni best sebab ada abam abam sadooo eh tak sebab aksi Jet Ski (ok dah biasa) 
Jet Stunt Extreme Show - haaa bende alah nie luar biasa... x tau la apa namanya ni. Tapi nampak cool...
Here pun ada rides. But rides kat sini almost all akan get wet. So i x berapa nak minat la kan. 


Ok la dari x merasa rides, nie yang paling ok ok pun dah basah lencun. So sesaper yang nak naik itu ini, bawak la baju spare yer. sebab kalo guna ponchos pun confirm lencun.

Ok may try this cable car yang bergayutan n also monorail untuk nampak view all dari atas ni.

Lawa view dari bawah, bila tang kat atas luper plak nak snap pic, maybe gayat. Mungkin!
Selain melayan show n rides, boleh la melawat sea world animal eg. Sharks, Seal, Penguins, Dolphine ant etc. Those yang suka nak feeding those animal kena refer to schedule untuk feeding yer. 

Dolphin - Gumbira sefamilia di sini yer

Starfish - Bley sentuh!
Penat benti nak makan tetiba derang plak mintak simpati nak makan jugak! Jangan risau here no outside food prohibited. Bawak jer segala bagai tapau! Jimat blanjer. 
Yang paling penting before end the day here kena la tunggu parade yang akan take place juz before exit point. Baru la fefeeling like pergi themepark kan. Selain tu ada banyak character cartoon yang berlegar-legar n bley la snap-snap pic together-gether

Gigih tunggu parade bermula. Lots of buble-bubles

Macam-macam character ada waktu ni, tunggu je tepi tu ajak selfie!

Gegadis menari-nari
Dah datang dari jauh, jangan lupa beli souvenier. At least beli la FM untuk wat kenangan. Ada dijual sebelum pintu keluar ni n ada gak banyak shop inside yang jual. Pilih la mana berkenan. Kang x beli menyesal. 

Ha yang tadik x bawak baju nak lecunkan diri naik rides, boleh la carik kat sini yer. Murah-murah compare harga kat sini tau!
  
X sah x menyopping, nanti x bley tido malam plak! Hahahhaha
Bebelan LidiaSuraya : Ehhhh rasa lama kena cuti dari bercuti after this. Cant wait for next trip! Hahahhahaha

2 people luv this entry:

Norain Omar said... [Reply to comment]

Salam,

My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

Thanks :)

Unknown said... [Reply to comment]

bile nk update lgi??